Petak, 14 Kolovoz, 2020

Baranja – život na rubu

Ispred crkve sv. Petra i Pavla, spomeniku nulte kulture podignutom 1722. godine uz cestu između sela baranjskih Hrvata-Šokaca, Topolje i Gajić,  predstavljena je knjiga Luke Jakopčića „Baranja - Život na rubu“. Predstavljanje je točno u vrijeme kada je 4. lipnja 1920. godine u Versaillesu potpisan Trianonski mirovni ugovor kojim je - nakon što su se u Prvom svjetskom ratu urušila carstva, među njima i austro-ugarsko - ovaj djelić Ugarske, poznat kao „Dravski trokut“, pripojen tadašnjem Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca temeljem etničkog načela.

Upravo povodom obilježavanja 100 godina hrvatske Baranje danas je na jedinstven način i u jedinstvenom ambijentu promovirana monografija čiji je izdavač Osječko-baranjska županija.Predstavljanje je počelo uz nastupom gajdaša, šokica i šokaca u narodnim nošnjama, baranjskih buša i tamburaša. Među mnogobrojnim nazočnim gostima bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janoš Šandor Fuzik, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, predstavnici katoličke, pravoslavne i reformatorske vjerske zajednice, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije (Vojvodine), gradonačelnik i načelnici s područja Baranje, vijećnici Županijske skupštine te drugi gosti i uzvanici.

Nazočne su pozdravili Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž na čijem području se održalo svečano predstavljanje te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je i inicijator knjige. Kroz razgovor knjigu su predstavili autor Luka Jakopčić, recenzent Dinko Župan i moderator  Mislav Matišić.

- Veliki jubilej, 100 godina hrvatske Baranje obilježavamo kroz predstavljanje monografije u kojoj govorimo o povijesnim događanjima i onomu što Baranja danas znači za Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju. Baranja je biser naše županije, prelijepa je, specifična, multikulturna, posebna je sa svojim Kopačkim ritom, prekrasnim ravnicama, plodnim poljima, svojom kulturom, folklorom, gastronomijom, eno ponudom. Kroz kontinentalni turizam i poljoprivredu na njoj gradimo veliki iskorak u gospodarskom smislu. Ima dugu i kompleksnu povijest koju treba naučiti. Baranja je hrvatska, 100 godina je hrvatska i zauvijek će ostati hrvatska - poručio je župan Ivan Anušić.

Posebno je naglasio kako je Baranja specifična i po tomu što u njoj živi više različitih nacionalnosti, Mađari, Srbi, Hrvati, Romi i drugi, više različitih kultura i vjera. - Unatoč tomu Baranja je sredina koja stoljećima živi u miru i toleranciji i tako treba ostati. Naravno, nikada ne možemo niti smijemo zaboraviti Domovinski rat i što se događalo 1991. godine, ljude koji su svoje živote ostavili braneći Baranju, kao i u ranijim ratovima u prošlosti braneći svoju domovinu, obitelj i narod.  U knjizi zato govorimo o svemu što Baranja jeste, a pouka i poruka svima je da je hrvatska Baranja sastavni dio Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a takva će biti u budućnosti. Svi ljudi ovdje trebaju živjeti u miru i toleranciji, ljubavi i vjeri u bolje sutra, svi zajedno trebaju raditi za bolje sutra, komunicirati, imati zajedničke projekte i ciljeve. U tomu za sada uspijevamo. Povezujemo Baranju autoputom s ostatkom Hrvatske i BiH, radimo projekte po gradovima i općinama, investiramo u infrastrukturu. Baranja ima ulogu i pokretača gospodarstva istoka Hrvatske jer tu su najplodnije ravnice, a budućnost Hrvatske je u proizvodnji hrane, jer postaje turistička top destinacija. I zato se revitalizacija Baranje mora nastaviti - kazao je župan.Nakon predstavljanja knjige, u crkvi je bila upriličena izložba fotografija Romulić&Stojčić te koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass.

Posljednje Vijesti

47.Kolonija kipara
Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020
47. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo ove će se godine održati od 3. do 8. kolovoza.
10. Revija filmova podunavskih zemalja
Utorak, 28 Srpanj 2020
Ovogodišnja jubilarna 10. Revija filmova podunavskih zemalja (EU kinematografije),...
Dječji kazališni festival
Subota, 25 Srpanj 2020
djecji kazalisni festivalGradsko kazalište Beli Manastir i Centar za kulturu organiziraju 9. Dječji kazališni...

Ostale vijesti

Kraj kazališne sezone
Petak, 17 Srpanj 2020
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2019./2020. ostvarilo je veći dio svojih planiranih...
HPD "Lipa"-spot
Petak, 10 Srpanj 2020
Članice i članovi Hrvatskoga pjevaćkog društva „Lipa“ iz Osijeka snimili novi glazbeni...
27. slavonski biennale
Srijeda, 08 Srpanj 2020
NATJEČAJ za sudjelovanje na izložbi 27. slavonski biennaleSlavonski biennale je skupna, žirirana...
Večer vina i umjetnosti
Ponedjeljak, 06 Srpanj 2020
Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju Večer...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić