Petak, 29 Svibanj, 2020

U 2020. uređuje se rad nedjeljomNakon 11 godina ponovno se uređuje rad nedjeljom, iz Vlade najavljuju  da će u 2020. mijenjati Zakon o radu, no ovaj put rad trgovina bio bi ograničen na nekoliko nedjelja u godini. "Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu; u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirat kao radne nedjelje'', kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini 2020. godine. Da bi rad trgovina nedjeljom u idućoj godini mogao biti zakonom uređen i ograničen slično kao u Austriji, najavio je na Božić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. A austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu. "Vezano za rad nedjeljom posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke - da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu - zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi", potvrdio je ministar Horvat.

Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred Vladu. Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno 'ispeglati' s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca. Ministar Horvat naglasio je da će svi radnici koji će imati potrebu raditi nedjeljom - biti nagrađeni. I u ovom se trenutku rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima plaća po povećanim naknadama, a svrha Državnog inspektorata je da se nadzor za tako nešto poboljša. Upozorio je kako je Zakonom o radu definiran obavezan baram jedan 24-satni odmor u tjednu.

"Činjenica je da je ovo i svjetonazorsko pitanje i smatram da bi nedjelja trebala biti slobodna", dodao je Horvat. Njegov zadatak, kao ministra gospodarstva je da Hrvatsku učini manje ovisnom o trgovini i turizmu. Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, "budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi" kako "redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju".

"Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika", izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

(Hina) xsp ysp

Posljednje Vijesti

Županija o požarima i turizmu
Četvrtak, 14 Svibanj 2020
Goran IvanovićPripremne aktivnosti pred požarnu i turističku sezonu u 2020. godini bile su teme...
Korona nije zaustavila radove
Utorak, 12 Svibanj 2020
Razdoblje korona krize za sada nije ostavila na traga na brojnim investicijama u Belom...
Vlakovi voze od 11. svibnja
Četvrtak, 07 Svibanj 2020
 Javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak...

Ostale vijesti

Natječaj- pokretanje nepoljoprivrednih...
Srijeda, 06 Svibanj 2020
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za...
Druga faza popuštanja krenula 4.5.
Ponedjeljak, 04 Svibanj 2020
Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno...
Međunarodni praznik rada
Petak, 01 Svibanj 2020
Epidemija korona-virusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga...
Nema ovrha plaća i mirovina
Četvrtak, 30 Travanj 2020
ovrhaHrvatski sabor donio je u četvrtak zakone kojima se obustavljaju ovrhe na plaćama i mirovinama...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić