Srijeda, 20 Siječanj, 2021

Vinceška u BaranjiIako su danima uoči Vinceške u Baranjskom brdu pogledi vinara bili upereni u nebo, vrijeme je poslužilo, pa je tradicionalni blagdan Svetoga Vinka u Baranji bio uspješan. Svake se godine na Vincešku obronci Baranjskog brda napune gostima jer je to oduvijek bio omiljeni blagdan kojeg slavi cijela Baranja. Na padinama Baranjskog brda gdje su prve nasade vinograda podigle rimske legije, običaj je da se na trs objesi najveća kobasica i tako počinje ritual Vinceške star više stoljeća. Kobasica na trsu se zalije vinom, kako bi i slijedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki kao kobasica. Ipak najbolja je atmosfera bila u brojnim gatorima - odnosno tunelima izdubljenim u praporu i lesu pretvorenih u vinske podrume, gdje su se zavukli gosti sa slaninom i kobasicama nabodenim na šibe pečenim na žaru. U gatorima i surducima bilo je veselo i opušteno, a sa najviših dijelova brda moglo se vidjeti stotine stubova dima koji su se dizale u nebo noseći miris kobasica i slanine, graša i paprikaša.


CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/Baranja/Vinceska14/Sale


Dvije ekipe Radio Baranje obuhvatile su baranjsko brdo sa sjevera i juga, te smo uhvatili trenutke veselja u Popovačkim, Gajićkim i Draškim vinogradima. Na Goldbergu obišli smo OPG-e Hudobec i Jakovljević, gdje se okupio velik broj ljubitelja vina i dobre hrane. Kod Hudobeca je pokazan velik asortiman kvalitetnih vina u objektu koji je nakon povratka od temelja obnovljen. Jakovljeviću u goste je došao predsjednik LD Popovac odjeven kao svećenik koji je posvetio lozu i kobasice. S druge strane brda iskustva proslave Vinceške pokazali su podrumi Kolar i Medić. U Gajić planini domaćin je bio slavljenik Vinko Šovakov u Bunarić dolu i na kraju Trojnaš podrumi Novaković, Tomić i Šašlin. Domaćin velikom broju gostiju u svom 200 godina starom podrumu bio je načelnik općine Draž Stipan Šašlin, koji je osim obilja hrane ponudio svoja nagrađivana domaća vina. U petak će Belje biti domaćin obilježavanju Vinceške na Vidikovcu iznad Karanca.


CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/Baranja/Vinceska14/Sinko

Radio Baranja Uživo

Posljednje Vijesti

Hrana nije otpad!
Ponedjeljak, 28 Prosinac 2020
hrana nije otpadBlagdansko vrijeme je vrijeme darivanja i obilja kada se pripremaju i konzumiraju...
"..proŽIVI COVID"
Ponedjeljak, 28 Prosinac 2020
prozivi covidFrustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti,...
Pomozimo životinjama u skloništima
Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020
Udruga Prijatelji životinja već godinama upozorava da mnoga skloništa u Hrvatskoj...

Ostale vijesti

ŠNK Baranja Belje - kalendar
Srijeda, 16 Prosinac 2020
NK "Baranja Belje" odlučila je izraditi jednolisni kalendar za 2021. godinu.
Kako do propusnice - upute
Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020
Od  srijede 23. prosinca na snagu je stupila Odluka o zabrani napuštanja županije prema mjestu...
Konferencija Fresh Click – klikni za...
Srijeda, 16 Prosinac 2020
Prema stručnjacima po vrijednosti turističkog brenda Hrvatska je deseta u Europi i 20. u...
Projekt"Pametna sela"
Četvrtak, 17 Prosinac 2020
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore za sufinanciranje tri...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić