Županijsko Vijeće mađarske manjine traži ostavku Jankovicsa

Vijeće mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije pozvalo je Roberta Jankovicsa, zastupnika mađarske nacionalne manjine u Saboru, da svoj mandat stavi u mirovanje, a saborsku stolicu prepusti svojem zamjeniku, dr. Tiboru Santi. Na takav su se potez odlučili zbog svakodnevnih upita pripadnika mađarske manjine te domaćih i stranih medija zbog javno izrečenih sumnji i nepravilnosti oko izbora zastupnika mađarske nacionalne manjine na parlamentarnim izborima. Na takav potez ih je potaknulo bujanje pripadnika mađarske nacionalnosti na biračkim popisima neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora, kada je došlo do većeg broja prijepisa birača uz novčanu naknadu iz drugih u mađarsku nacionalnost. Te radnje, odnosno kupovinu glasova organizirali su Jankovics i njegovi suradnici. Ako njihova inicijativa ne urodi plodom, bit će primorani, ističu, obratiti se međunarodnim, ali i institucijama njihove matične države Mađarske, stoji u priopćenju Vijeća.
U svom odgovoru zastupnik Jankovics tvrdi kako ne vidi razloga za ostavku, a za Vijeće mađarske nacionalne manjine kaže kako je instrument Saveza Mađarskih udruga, što su i pokazali uoči prošlih izbora svojom otvorenom potporom Šandoru Juhasu.  
Zbog transferiranja novaca iz Vijeća u Savez Mađarskih udruga, sve članove vijeća pozivam da podnesu ostavke, rekao je Jankovics.

{mp3}jankovics reakcija{/mp3}