Spomenik slavnom Jozsefu Angsteru u rodnom Jagodnjaku

Poznatom graditelju orgulja Josefu Angsteru, rođenom u Jagodnjaku postavljen je spomenik u njegovom rodnom mjestu. Spomenik je  rad učenika škole “Josef Angster” iz Pečuha, koji su nazočili otvaranju spomenika ispred crkve sv. Vendelina. Uz načelnika Općine Jagodnjak Anđelka Balabana, otvaranju spomenika nazočili su profesori srednje škole, diplomatski predstavnici Republike Mađarske dogradonačelnik Pečuha Laszló Őri te ravnatelj Obrazovnog Centra Angster Jozsef iz Pečuha. 
Jozsef Angster rođen u Jagodnjaku, djelovao je po cijeloj tadašnjoj Pečuškoj biskupiji i gradovima po Austro – Ugarskoj, gdje je izradio je više od 1.300 orgulja, od kojih su mnoge i dan-danas u uporabi u crkvama širom Europe.

{mp3}angster{/mp3}
Po priči Angsterovog djeda, pradjed i njegovih petero djece doselili su u novu domovinu oko 1790. iz mjesta Michelstätten u Donjoj Austriji i raspršili su se po južnoj Baranji i u okolici Osijeka u Slavoniji. Ovaj rođeni Baranjac, osječki stolarski šegrt prerastao je u značajnog europskog graditelja crkvenih orgulja. Učio je kod najznačajnijih graditelja orgulja tog vremena (Titz-Beč, Cavaillé-Coll-Pariz), na području Europe. Njegov opus je 961 crkvene orgulje koje je za života izgradio, a odličje Sv. Grgura dodijelio mu je papa Benedikt XV., 1918. godine. Prve orgulje koje je napravio u Pečuhu, donijele su Angsteru slavu. Ostale orgulje koje je gradio, od Ukrajine do Češke i Slovačke, od Rijeke do Rumunjske nose u sebi razvojni put svoga graditelja. Od 961 orgulja koje je za života izgradio ili je sudjelovao u njihovom projektiranju (pred kraj života) duboko se osjeća utjecaj njegovog učenja u Parizu kod slavnog Aristide Cavaillé-Colla. Na sjednici gradske skupštine grada Budimpešte održane 17. prosinca 1902., odbačena je odluka gradskog vijeća sa 196 glasova “za” i 4 glasa “protiv” i posao je dodijeljen Angsteru. Tako su orgulje za Baziliku sv. Stjepana ušle u povijest tvornice Angster kao opus 450.

Prema dnevniku i prema popisu Angsterovih orgulja koji je sačinio Ferenc Somogyi, može se identificirati da je na području Hrvatske ugrađeno 45 orgulja s potpisom Angster :

Valpovo 1876., kapelica dvorca Prandau
Jagodnjak 1877., evangelička crkva
Batina 1887., katolička crkva
Podolje 1881., crkva sv. Ane
Karanac ,1882.,katolička crkva
Topolje 1888., kapelica
Darda 1889., katolička crkva Sv. Ivana Krstitelja
Duboševica 1889., crkva Uznesenja Blažene djevice Marije
Vukovar 1890., velika sinagoga
Lug 1890., reformatska crkva
Kozarac 1892., crkva sv. Franje Ksaverskog
Jagodnjak 1902., crkva sv. Vendelina
Čepin    1903., crkva Presvetog Trojstva
Baranjsko Petrovo Selo 1903., crkva sv.Lovre
Topolje 1905., crkva sv.Petra
Petlovac 1906., katolička crkva
Čeminac 1907., crkva Presvetog srca Isusova
Zmajevac 1908., crkva sv. Križa
Torjanci 1908., crkva Rođenja BDM
Kneževi Vinogradi 1909., crkva sv. Mihovila Arkanđela
Đakovo 1910., sinagoga
Karanac 1917., crkva sv. Donata
Kneževo 1942., katolička crkva

Josef Angster (7. srpnja 1834. Jagodnjak – 7. travnja 1918. Pečuh) volio je prirodu. Na brdu iznad Pečuha imao je vikendicu s vinogradom koji je do kraja života uredno održavao. U znak poštovanja jedan pečuški vrtlar svoju novouzgojenu ružu nazvao je Angster-ružom, u čast starom majstoru. Volio je planinariti po Mečeku, a zanimao ga je i glazbeni život u Pečuhu. Tako je npr.1886. na državnom festivalu bio na svakoj priredbi, zajedno sa svojom suprugom. U rujnu 1913. zadnji put je bio u svom rodnom selu Jagodnjaku.
U svom dnevniku piše: “Posjetio sam Angstere u velikoj krčmi, bilježnika, učitelja i rodbinu. Prehodao sam skoro sve ulice, jednom riječju: došao sam se zauvijek oprostiti” Umro je 1918. godine 9. lipnja 1918. godine u Pečuhu.
Zadnje što je napisao: “7. travnja na uskrsnu nedjelju pokušao sam prvi put otići na veliku misu, što mi je malo bilo teško, ali zbog lijepog, skoro ljetnog vremena, ipak je išlo” Svoje zadnje sate proveo je u svom vinogradu. Pod visokom temperaturom govorio je o nebeskoj glazbi i s tim riječima je otišao.

Izvor: Darko Varga: Josef Angster – poznati graditelj orgulja iz Baranje