Projektom „Moć vještina“ do većeg zapošljavanja

U dvorani Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih “Stara Pekara” u osječkoj Tvrđi održana je konferencija projekta „Moć vještina“ koju provodi tvrtka Manpower savjetovanje d.o.o. u partnerstvu s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt se provodi u okviru EaSI natječaja „Podrška razvoju prilagođenih programa učenja u provedbi Preporuke Vijeća o oblicima usavršavanja“ (Upskilling Pathways), njegova ukupna vrijednost je 354.671,62 eura, a predviđeno trajanje je 14 mjeseci (od veljači 2021. do travnja 2022.).

Sudionike konferencije pozdravili su zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, ministar rada i socijalnih pitanja Republike Češke Marian Jurečka (video obraćanje), državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš te Zorica Brečić, direktorica Manpower grupe za Republiku Hrvatsku.

Na konferenciji je predstavljen i projekt Skill Power te projekt „Razvoj vještina i usavršavanje putem sustava Vaučera“, a potom je održana panel rasprava na temu „Važnost razvoja vještina i usavršavanja za zapošljavanje i konkurentnost”. Predstavljene su i Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu, a organiziran je i popratni događaj na komu su se zainteresirani sudionici mogli upoznati s VR digitalnim rješenjima koja su izrađena u okviru projekta „Moć vještina“.

Sustav obrazovanja ne prati dovoljno brzo tržište rada i svi se moramo potruditi kako bi ga počeli prilagođavati potrebama tržišta. Očigledno je da imamo suficit nekih zanimanja i deficit ljudi za određena zanimanja, a dok se to ne promijeni morat ćemo ići na ovakve projekte da bi ljude pripremali, educirali i učiniti spremnijim za tržište rada. Ono se pak izuzetno brzo mijenja, pa moramo sve promatrati sustavno i strateški kako bi predvidjeli što će se događati u narednom razdoblju – rekao je župan Ivan Anušić.

Projekt „Moć vještina” je usmjeren na niskokvalificirane nezaposlene i zaposlene osobe, s posebnim naglaskom na ranjive društvene skupine, kao i na poslodavce. Cilj projekta je približiti proces usavršavanja većem krugu potrebitih dionika tržišta rada, a fokusira se na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i olakšavanje samog procesa učenja. Edukacija niskokvalificiranih osoba i podizanje razine njihovih kvalifikacija novim tehnologijama, bez obzira na to jesu li zaposleni, nezaposleni ili financijski neaktivni, važna je radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada te profesionalnog unapređenja.