Srijeda, 17 Srpanj, 2019

''Staklena menažerija''


Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira gostovanje Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci s predstavom „STAKLENA MENAŽERIJA“.

Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, a glume Vladimir Andrić, Areta Čurković, Matea Marušić i Ivan Vukelić. Predstava će biti odigrana 14. ožujka 2019. (četvrtak) u 19:00 sati. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti radnim danom od 9 do 14 sati u Centru za kulturu Grada Belog Manastira ili rezervirati na broj 031/ 701 – 214 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Staklena menažerija prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. stoljeća Tennessee Williamsa, praizvedba ove drame na Broadwayu 1944. otkrila ga je kao značajno ime, a sam je komad zapravo postao nukleus za sve ono što će kasnije napisati. Očito posvećen psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru stvoren lik Laure u njoj, Staklena menažerija začetak ima u kratkoj priči Portret djevojke u staklu iz koje je zatim napisan scenarij, na kraju pretvoren u dramu koja je i dan danas opće mjesto svakog repertoarnog kazališta.
Luda heroina, kako će je kasnije definirati kazališni teoretičari, ostat će centralno mjesto Williamsovog interesa u gotovo svim kasnijim dramama koje je napisao, baš kao što je i mjesto radnje, vreli jug na kojem strasti tinjaju pod konzervativnom maskom stvarnosti, uvijek vanjski okvir njegovog rada. Svijet kojega nastanjuju Williamsovi junaci nije osobito vedro mjesto, ljudska nerealiziranost u tijesnim okvirima provincijalnog života pritisnutog konvencijama i obzirima probija iz svake njegove rečenice, a jedino čime se njegovi anti-junaci suprotstavljaju takvom svijetu su bogata mašta i još bogatije samozavaravanje. U minucioznim psihološkim studijama od kojih su sastavljene Williamsove drame problemi su univerzalni, ma koliko junaci bili specifični, a okolnosti naizgled lokalne.

Ova drama govori o obitelji Wingfield koju čine samohrana majka Amanda (koja svijet doživljava isključivo kroz živote vlastite djece), njezina kći Laura (preosjetljiva, psihički nestabilna) i sin Tom (radnik u tvornici, u duši pisac). Pojavljuje se i Jim O Connor, Tomov prijatelj.
Amandin muž i otac djece davno je napustio obitelj. Tom radi u tvornici uzdržavajući obitelj, dok slobodno vrijeme provodi u jeftinim kinima. Amanda opsesivno traži udvarača za Lauru, koja većinu vremena provodi sa svojom kolekcijom staklene menažerije. Tom na inzistiranje majke na večeru dovodi Jima, za kojeg Laura otkriva da je njena ljubav od srednjoškolskih dana. No kako je Jim zaručen razbijene su sve nade majke i kćeri.

Izvor: Gradsko kazalište Joza Ivanković Vinkovci

tamburaski divani

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić