Srijeda, 14 Studeni, 2018

MOUNTAIN BIKE CROATIA CUP XCO BANOVO BRDO 2018.

U Baranji se u nedjelju 27.05.2018 održava MOUNTAIN BIKE CROATIA CUP XCO BANOVO BRDO 2018.

Ako je atletika kraljica sportova, onda je XC kralj brdskog-biciklizma. To je najprestižnija, najraznolikija i najteža kategorija, ukoliko promatramo sa sportskog stajališta. Tome u prilog ide i činjenica da je za sada XC jedina brdsko-biciklistička disciplina na Olimpijadi a ujedno i jedan od novijih sportova na programu ljetnih Olimpijskih igara. Svoju premijeru XC je doživio davne 1996. u Atlanti. Nije to slučajno, Amerika je kolijevka brdskog-bicikla (MTB) pa je to u neku ruku predstavljalo priznanje popularnosti samog MTB-a. U to je doba MTB doživljavao veliki boom, te je zaslužan i za popularizaciju kompletnog biciklističkog sporta.

Dobar XC vozač je ujedno dobar cestovnjak (izdržljivost), dobar penjač (eksplozivnost) i dobar spustaš “downhillaš” (tehnika i brzina). Zbog čega XC sasvim zasluženo osvaja titulu kralja disciplina brdskog-biciklizma. U tom visoko konkurentnom sportu uvijek ima vozača kojima ide nešto bolje na usponu, dok drugima na spustu, što doprinosi neizvjesnom rezultatu utrke. Premda je kombinacija cestovne izdržljivosti i eksplozivnosti dobitna za uspjeh, nije slučajno kada je MTB sport u Hrvatskoj postajao sve ozbiljni, da se mnogo cestovnjaka natjecalo na XC utrkama i gotovo uvijek su bili među prvima. Trebali su (samo) poraditi na tehnici. Prvo Svjetsko XC prvenstvo koje je UCI kao krovna biciklistička organizacija priznala bilo je 1990. već iduće godine vozio se prvi Svjetski kup. Samo za usporedbu u Zagrebu je održana prva XC utrka na Medvednici 1992. u organizaciji BBK Dinamo iz Zagreba. Prvi Hrvat koji je ušao u cilj te utrke bio je Olimpijac (cestovni) Vlado Fumić. Nekoliko godina kasnije i kod nas su počele kup utrke.

Gotovo uvijek se vozi po kružnoj stazi, dužina kruga ovisi o težini tj. konfiguraciji tla i visinskoj razlici a trajanje utrke je obično oko dva sata vožnje ili oko 20-30 km. Za dame staza je ista ali one voze nešto manje 10-20km. To je zbilja puno. Ah, reći ćete malo se penju pa se malo spuštaju… no nije baš tako. Pri svakom usponu natjecatelji idu do svog maximuma a kod spuštanja ne hvataju dah, nego tu ukoliko su bolji tehničari pokušavaju nadoknaditi i prestići svoje konkurente. Dužina kruga može biti 5-8 km a start je grupni. Na nekim većim utrkama starta se tako da su u prvom redu oni brži sukladno nekim prijašnjim rezultatima. Na lokalnim weekend utrkama, slaganje u redove u startu ide po prijavama, što rezultira napeto/nezgodnim situacijama pri startu. Općenito je start jako bitan, jer nakon start-ciljne linije širina state se sužava pa čak do širine da ima mjesta za samo jednog biciklistu. Tako da pozicija koja se zauzme na početku, teško se napreduje, obično uz veliki trud, i zbog toga je bitno da od samog početka zauzeti što bolju poziciju odmah. Na dužim krugovima postoje i po dvije zone okrijepe gdje natjecatelji mogu dobiti piće i prigodnu hranu koju pokupe u pokretu. MTB je individualan sport. Naravo, da postoje klupovi i ekipe ali teško da može biti nekog taktiziranja, jer tokom cijele utrke svi daju 100% (nerijetko 110%) pa ekipni rad ne daje rezultata, nema šlepanja, nema zavjetrine i ostalih taktičkih trikova kao kod cestovnjaka. Ne mislim da su takitiziranja loša, ona daju čar cestovnim utrkama ali to je druga priča. Također MTB XC kao i sve MTB discipline se voze po svim vremenskim uvjetima, nema odgoda pri lošem vremenu. Najbliža varijanta sporta je XC Maraton koji je obično dužine 60-120 km i vozi se od točke do točke.
tamburaski divani
Baner

Ostale vijesti

Jesen u dvorištu bake Katice
Četvrtak, 25 Listopad 2018
Na ovogodišnjoj manifestaciji Jesen u dvorištu koja će se održati u Kopačevu 27. listopada 2018....
Poziv na 2. predavanje iz ciklusa „Grof Monte...
Četvrtak, 25 Listopad 2018
Centar za kulturu poziva vas na drugo predavanje iz ciklusa „Grof Monte Cristo – avanturizam i...
8. Dani J. NJikoša i 142. obljetnica smrti P....
Četvrtak, 18 Listopad 2018
Osmi Dani Julija NJikoša i 142. obljetnica smrti Paje Kolarića pod nazivom " Oj Baranjo, lipa i...
Vikend na pustari
Četvrtak, 18 Listopad 2018
Posljednjeg vikenda u listopadu u Zlatnoj Gredi održat će se manifestacija „Vikend na pustari“...

Info Box

Zanimljivosti

Strast za čokoladom traje 5000...
Ljudska strast za čokoladom traje stoljećima dulje nego što se mislilo, objavili su znanstvenici pošto su pronašli tragove konzumacije njezina ključnog sastojka prije 5000 godina u Južnoj Americi.

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić