Međunarodni dan zaštite životinja

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja počelo je 1931. u spomen na svetog Franju Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda i ljubitelja prirode i zaštitnika životinja. Od tada se u cijelome svijetu obilježava svakog 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji.

“Iako postoje pomaci u uvažavanju prava i zaštite životinja, na ovaj dan ukazujemo na nužnost poštovanja i uvažavanja svih životinjskih vrsta koje su svakodnevno žrtve ljudske sebičnosti, nasilja i sadizma”, izjavio je Hini predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman. 

Ističe kako je diljem svijeta trend sve veća senzibilnost za prava životinja te njihova bolja zakonska zaštita.

Nužne su izmjene Zakona o zaštiti životinja i Kaznenog zakona

U Hrvatskoj, tvrdi Oman, “unatoč edukaciji javnosti i relativno dobrom zakonskom okviru, koji treba poboljšanja, sve zapinje na provedbi zakona i sankcioniranju prekršitelja”.

Prema njegovu mišljenju, “nužne su izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se, primjerice, potpuno zabranilo držanje pasa na lancu, cirkusi sa svim vrstama životinja i držanje određenih vrsta divljih životinja u zatočeništvu privatnih osoba, ali i povećanje visine zatvorskih kazni za kaznena djela mučenja i ubijanja životinja izmjenama Kaznenog zakona”.

Oman kaže kako i lokalne zajednice mogu pomoći životinjama provedbom svojih zakonskih obaveza – kontrolom mikročipiranja svih pasa, subvencioniranjem trajne sterilizacije, izgradnjom skloništa te promocijom udomljavanja umjesto kupnje kako bi se riješili uzroci problema i stalo na kraj neodgovornosti građana prema životinjama za koje bi trebali skrbiti.

No, napominje da i svatko od nas može biti zaštitnik životinja, i to ne samo pasa i mačaka, koji žive s nama, već i pomaganjem brojnim nevidljivim životinjama – onima na farmama i u klaonicama, laboratorijima i kavezima.

“Ljubav prema životinjama možemo pokazati malim promjenama životnih navika”, kaže Oman te poručuje građanima da zamijene životinjske proizvode onima biljnog podrijetla.

Također, da biraju proizvode koji nisu testirani na životinjama, da ne posjećuju zoološke vrtove i akvarije, te da ne nose krzno, kožu, vunu i svilu, već ih zamijene  ekološkim materijalima.

Ne kupujte životinje, nego udomite psa ili mačku iz skloništa”, poručuje predsjednik udruge Prijatelji životinja. 

Kaže da štiteći životinje ujedno sprječavamo daljnje uništavanje bioraznolikosti i prirodnih staništa životinja, onečišćenje vode, zraka i tla te korištenje velike količine prirodnih resursa.

“U sposobnosti osjećanja boli, patnje i radosti zaista nema razlike između krava i pasa, svinja i mačaka. Nemojte im činiti ono što ne biste htjeli da netko čini vama i gledajte svijet njihovim očima kako biste ih bolje razumjeli”, izjavio je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja. 

Prijatelji životinja danas će od 10 do 13 sati u Gajevoj ulici u Zagrebu, na informativnom štandu ispred Knjižare Bookshop, građane educirati o tome kako mogu pomoći zaštititi životinje svojim svakodnevnim navikama.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi održat će se konferencija za novinare u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja i najave kontrole mikročipiranja pasa u Zagrebu.  

Izvor: HINA /pixabay