Međunarodni dan Afrike

Svake se godine 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike. Toga su dana 1963. 32 neovisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekoloniziranja.

Međunarodni dan Afrike nacionalni je praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma.

Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama živi oko 1,2 milijarde ljudi.

Afrički vjernici su uglavnom muslimani, kršćani (Rimokatolička, Protestantska, Etiopska i Koptska Crkva) i pripadnici raznih domorodačkih vjerovanja. 

Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova.

Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 38 milijuna afričke djece. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice.

Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola te diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su prema obrazovanju preko kojih ova djeca ne mogu prijeći…

U Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir ove se školske godine, drugu godinu za redom, organizirala Korizmena akcija Marijinih obroka pod nazivom “Za obrok i znanje kroz malo odricanje”. Organizirale su je vjeroučiteljice u suradnji s učiteljima i učenicima škole.

Prikupljeni iznos je 231 euro i time je osigurana prehrana i školovanje 10 djece u Beninu tijekom cijele godine.