Kompanović ponovno proziva Ured za stambeno zbrinjavanje

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović ponovno je na na konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio da se u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje događa “neviđeni kriminal”, o čemu je obavijestio Državno odvjetništvo te pozvao i mandatara Tihomira Oreškovića i sve koji sudjeluju u ustroju nove Vlade da do njezine uspostave “pokušaju donijeti nekakav nalog” kako bi taj ured prekinuo sve osim poslova održavanja. “Samo tako će se konačno zaustaviti bezočna diskriminacija Hrvata u Hrvatskoj te bezočno dijeljenje novca hrvatskih građana po stranačkim kriterijima, i to samo onima koji su iz SDSS-a”, izjavio je Kompanović. Odgovornom smatra predstojnicu Mirelu Stanić-Popović.
Ona je visokorangirana članica SDSS-a, a tijekom okupacije bila čuvarica zatvora u Kninu. Ovaj je ured nedavno raspisao natječaj za dodjelu financiranih sredstava za kapitalne potpore za jedinice lokalne samouprave. Riječ je o tri milijuna kuna, a na natječaju su sudjelovale 33 jedinice lokalne samouprave. Vjerovali ili ne, na natječaju za dodjelu financijskih sredstava izabrano je osam jedinica lokalne samouprave u kojima je – u četiri načelnik općine iz redova SDSS-a, a u četiri je zamjenik načelnika iz redova SDSS-a”, istaknuo je Kompanović i dodao kako je riječ o diskriminaciji najgore vrste – diskriminaciji hrvatskog čovjeka u Hrvatskoj.
Na kraju je dodao da je taj ured u protekle tri godine izdao 1444 rješenja o stambenom zbrinjavanju bivšim nositeljima stanarskog prava,  Srbima koji su ostavili stanove u Hrvatskoj i otišli 1991. godine, a istodobno je u zadnje tri godine izdano 60 rješenja o stambenom zbrinjavanju prognanika – povratnika, Hrvata, što smatra stravičnom i nedopustivom diskriminacijom.
Predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popović odbacila je u petak tvrdnje predsjednika Zajednice povratnika Hrvatske Josipa Kompanovića da se u tom uredu “događa neviđeni kriminal” te ustvrdila da je riječ o Kompanovićevom kontinuiranom napadu na nju osobno kao i pokušaju utjecanja na nesmetani rad tog ureda.
U svom demantiju Stanić-Popović navodi da je u “spomenutom periodu za što je se optužuje, pohađala kninsku srednju školu, redovito, a potom fakultet, također redovito”, te da se u Knin vratila 1999. Odgovarajući na Kompanovićeve tvrdnje da je ured nedavno raspisao natječaj za dodjelu tri milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave te da su među osam izabranih u četiri načelnici općina iz SDSS-a te da je riječ “o diskriminaciji hrvatskog čovjeka u Hrvatskoj”, Stanić-Popović navodi da je natječaj proveden po utvrđenim kriterijima koji su objavljeni na internetskim stranicama ureda.
“Nacionalnost nije uvjet za prijem na posao. Trenutno je u uredu zaposlen 121 državni službenik od kojih se dvoje izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacionalne manjine”, istaknula je.
Kompanović tvrdi i da je ured u protekle tri godine izdao 1444 rješenja o stambenom zbrinjavanju bivšim nositeljima stanarskog prava, Srbima koji su ostavili stanove u Hrvatskoj i otišli 1991., te 60 rješenja o stambenom zbrinjavanju prognanika – povratnika, Hrvata, na što predstojnica Stanić-Popović odgovara da je zbrinuto 203 bivših nositelja stanarskih prava i 1043 prognanika i povratnika.