Petak, 14 Kolovoz, 2020

Korak do zaposlenja

pgdi

Održana je početna konferencija projekta ''Korak po korak do zaposlenja'' kojega provodi udruga P.G.D.I. u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir. Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskoga socijalnoga fonda u okviru Poziva - Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, u iznosu od 1.468.236,90 kuna.


Projektni elementi namijenjeni su nezaposlenim osobama, korisnicima zajamčena minimalne naknade i stručnjacima koji rade s nezaposlenim osobama, a obuhvaćaju odabir i provedbu verificiranih programa obrazovanja odraslih, razvoj i provedbu ciljanih programa za osnaživanje marginaliziranih skupina i jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama. Kroz projekt zaposlene su diplomirana pravnica Vanja Marković i magistra psihologije Višnja Šamadija koje će u ulozi socijalnih mentorica raditi s korisnicima jedan na jedan kako bi poboljšali svoj socijalni status. ''Zadatak nam je dovesti korisnike do pozitivne promjene, pomoći im u prepoznavanju njihovih ciljeva u životu i zatim osmisliti aktivnosti kojima će te ciljeve i ostvariti.'' kaže Višnja Šamadija.

Prve aktivnosti na projektu uključuju odabir i provedbu verificiranih programa obrazovanja odraslih u nekom od učilišta, najčešće su to tečajevi za zanimanja kuhar, konobar, knjigovođa i sl, ovisno o interesu korisnika. Drugi dio projekta je, ranije spomenuto, socijalno mentorstvo.  Voditeljica projekta Mirela Alagić kaže kako će se provoditi i grupni rad odnosno edukacije vezano za priremu životopisa, pisanje zamolbi, pretraživanja poslova i sl. Treći dio projekta uključuje jačanje kapaciteta stručnjaka koji u institucijama i udrugama rade s nezaposlenima u obliku zajedničkog treninga usmjerenog na pružanje ovakve vrste socijalne usluge. Projektom će se obuhvatiti 30 osoba kroz osposobljavanje, 30 osoba kroz socijalno mentorstvo i oko 80 osoba kroz različite radionice.

''Na području Baranje je veliki broj nezapolsenih, pretpostavljamo da će najviše osoba biti biti iz marginaliziranih skupina, slabo ili nikako obrazovanih i dugotrajno nezaposlenih.'' napominje Alagić. Korisnici zajačene minimalne naknade mogu se obratiti CZSS-u ili izravno u udrugu P.G.D.I. na adresu Jozefa Antala 3 u Belom Manastiru. ''Osobe koje su dugotrajno nezaposlene jednostavno prestaju tražiti posao i misle da će posao pronaći njh. Kroz naš rad susrećemo se s istim ili sličnim korisnicima koji godinama traže posao i vrte se u krug.'' kaže Alagić, podsjećajući kako su manja mjesta u Baranji slabo prometno povezana i za sve aktivnosti potrebno je osobno vozilo. Kao primjer navela je mjesto Torjanci iz kojih teško doći do Belog manastira ako osoba nema automobil. ''Projektom smo nabavili osobno vozilo kojim ćemo korisnike voziti od kućnoga praga do učilišta i nazad, a isto tako i na praksu. To su neki od naših načini kako isključenost pretvoriti u uključenost jer postoje začareni krugovi siomaštva u kojima se neke obitelji vrte u krug godinama. Na ovaj način i mi možemo dati doprinos tome da neka mlada osoba ili osoba srednjih godina započne živjeti normalnim životom, raditi i primati plaću, a ne živjeti od socijalnih davanja..'' ističe Mirela Alagić, voditeljica projekta 'Korak po korak do zaposlenja'.

Foto: Facebook P.G.D.I.

Radio Baranja Uživo

Posljednje Vijesti

Foto vijest
Utorak, 04 Kolovoz 2020
hz kolodvor beli manastir-korovPriroda i njeni putevi opstanka...ili  priroda i njen odnos s neživom prirodom.
Poruka povodom Oluje
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020
vro olujaPripadnici Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih...
Vodič kroz destinaciju!
Četvrtak, 23 Srpanj 2020
Predstavljen je Vodič kroz destinaciju nastao u suradnji tvrtke Pointers Travel s TZ...

Ostale vijesti

Akademija blata 2020.
Utorak, 21 Srpanj 2020
Akademija blata jedinstveni je turistički sadržaj u Baranji koji se ove godine održava 9. puta...
Regata na Dunavcu
Ponedjeljak, 20 Srpanj 2020
veslačiVeslači HVK-a 'Baranja' bili su domaćini Veslačkom klubu 'Iktus' i HVK-u 'Vukovar' na daraškom...
Doručak na Đoli
Nedjelja, 19 Srpanj 2020
Općinsko društvo Crvenog križa Darda i Udruga za ruralni turizam Đola uljepšali su subotnje...
Obavezno nošenje maski
Ponedjeljak, 13 Srpanj 2020
pixabay maskaDonesena je odlukom kojom se uvodi nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice ili...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić