GO SDP-a o poskupljenju odvoza otpada

Iz belomanastirske GO SDP-a stiglo je priopćenje vezano za poskupljenje odvoza otpada koji nazivaju novim udarom na standard građana. Baranjsku čistoću prozivaju za neuspjeli projekt elektronske evidencije odvoza spremnika i čipiranja kanti korisnika na što su, kako kažu u SDP-u, uzaludno utrošili 400.000 kuna, pozivaju se na Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Belog Manastira prema kojoj je kriterij obračuna odvoza komunalnog otpada volumen spremnika i broj pražnjenja mjesečno, a kako je davatelj usluge, u ovom slučaju Baranjska čistoća, dužan omogućiti odvoz jednom tjedno. U priopćenju su se dotaknu i Grada Belog Manastira koji je ukinuo namjensku naknadu za sanaciju odlagališta, te se pitaju s koliko će kojim će sredstvima Grad platiti sanaciju odlagališta nakon njegova zatvaranja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Nakon poskupljenja raznih grobljanskih usluga Baranjske čistoće od 30% do 50% slijedi novi udar na standard građana. Baranjska čistoća je od gradonačelnika zatražila suglasnost te istu dobila na novi cjenik za odvoz otpada kojim će od 1. kolovoza četiri odvoza koštati 72,32 kuna (stara cijena 54,74 kuna) ili za pola usluge, odnosno dva odvoza 58,76 kuna

Iz Baranjske čistoće najavili su slanje “Izjava” koje bi korisnici trebali popuniti tako da kažu žele li imati mjesečno dva ili četiri odvoza (dva odvoza bi koštalo 58,76 dok bi četiri odvoza koštalo 72,32). Još od studenog 2018 godine Baranjska čistoća trebala je ustrojiti elektronsku evidenciju pražnjenja spremnika, takozvano “čipiranje” spremnika na što su utrošili oko 400.000 kuna, ali nažalost taj sustav nije nikada proradio te korisnicima nisu naplaćivali stvarno izvršenu uslugu već svima četiri odvoza neovisno koliko su ih imali. Ovaj sustav je preduvjet koji je Baranjska čistoća trebala ostvariti da bi mogla naplaćivati realno pruženu uslugu, a ispada da su ti novci bačeni.

Postavlja se pitanje radi li elektronska evidencija odvoza spremnika i kako će se naplatiti korisnicima koji daju “Izjavu” na dva odvoza, a budu ih imali više (što mogu) te kako će se naplatiti korisnicima koji daju “Izjavu” na četiri odvoza, a budu ih imali manje (što mogu), a zna se desiti u mjesecu da imamo i pet istih dana? Stoga napominjemo da u članku 6. stavku 1. gradske Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Belog Manastira navodi se: kriterij obračuna miješanog komunalnog otpada je volumen spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju, dok je člankom 9. propisano: davatelj javne usluge dužan je omogućiti korisniku javne usluge primopredaju komunalnog otpada na obračunskom mjestu korisnika miješanog komunalnog otpada najmanje jednom tjedno. Znači neovisno o broju odvoza navedenom u “Izjavi” Baranjska čistoća je dužna odvesti otpad i naplatiti koliko je korisnik puta u mjesecu iznio kantu. Hoće li Baranjska čistoća sada napokon naplaćivati stvarno pruženu uslugu kako je i ranije trebala?

Naglasili bi činjenicu da je u prethodnom razdoblju Grad Beli Manastir ukinuo namjensku naknadu za sanaciju odlagališta od 10 kuna (novac namijenjen za sanaciju odlagališta u Belom Manastiru) koja su se naplaćivala zajedno s računom za odvoz otpada i bila prihod gradskog proračuna, ali tada nije dolazilo do snižavanja cijene odvoza otpada zato što je to umanjenje Baranjska čistoća pretočila u povećanje cijene odvoza otpada. Pa ispada da je u mandatu aktualne vlasti račun za otpada s četiri odvoza mjesečno porastao za 61%. Zašto su troškovi Baranjske čistoće toliko porasli? Koliko će sanaciju gradskog odlagališta kad se zatvori grad platiti i iz kojih sredstava sada kada više se ne prikupljaju namjenska sredstva? 

Danas će poskupljenje aktualna vlast braniti poskupljenjem energenata, dok eksploziju povećanja zaposlenih u Baranjskoj čistoći za nekih 50% neće niti spomenuti, kao da jedini trošak poslovanja su energenti, a i ono sve što su građani navodno dobili besplatno treba naplatiti (naprimjer gradski javni prijevoz). Da se racionalno gospodarilo nije trebalo doći do tako drastičnog poskupljenja. Nažalost građani imaju da plate način na koji se upravlja gradom proteklih pet godina, a i platit će za koju godinu i milijune kuna za sanaciju odlagališta. 

Ipak gradonačelnik nema brige oko povećanja cijene, povećao si je plaću za 16,5% (oko 2500 kuna), tako da će moći izdržati poskupljenje. Gradonačelniku veća plaća, a građanima veći računi za odvoz otpada, to je model borbe protiv inflacije u Belom Manastiru.” stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik GO SDP-a Marko Bogatić.

Na priopćenje je odgovorio direktor Baranjske čistoće Damir Paulić.