Festival tista i Baranjski bećarac

Prvog vikenda u lipnju svake godine, u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju održavaju se Festival tista i Baranjski bećarac!

Treće izdanje Festivala tista održano je ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju. Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje su posjetitelji mogli kušati na festivalu na kojem su se okupili podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

13 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Piškorevaca, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega, Tavankuta i Subotice prikazalo je svu raskoš podunavske ponude tista. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji su mogli kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji je ujedno ostao kao suvenir za prvih 400 posjetitelja, a bez kojeg se nisu mogla degustirati jela.

U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla širili su se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok su se oko crkve nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Prikazani su i brojni stari zanati. Izrađivala su se bušala i škrebetala mohačkih buša, klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, a bunjevačka se grana predstavila sa slikama i suvenirima od slame. Festival tista dio je Baranjskog bećarca te je nakon koncerta Zrinke Posavec održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjska županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Važnost ove manifestacije, uz organizatore i pokrovitelje prepoznali su i brojni gosti koji u Baranju i ove godine stižu iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a koji će svoj doprinos dati tradicionalnim plesom, pjesmom i gastronomijom podunavskih Hrvata.