29 godina Radio Baranje

HRVATSKI RADIO BARANJA OD 1998. GODINE DO DANAS

Prava prekretnica nastaje nakon završetka procesa mirne reintegracije. Radio se konačno vraća u svoje matično sjedište, grad Beli Manastir. Dogodilo se to 30. svibnja 1998. godine na tadašnji Dan državnosti. Povratkom u bivše okupirano područje, promjenom frekvencije kao i stalnim ometanjem Radio Tuzle (koji se protivno međunarodnim konvencijama o radijskoj difuziji emitirao deset puta jačom snagom od HRB-a) radio gubi veliki broja komitenata iz Osijeka.

Nepostojanjem bilo kakvog marketinškog tržišta u to vrijeme na područje Baranje, Radio zapada u teške financijske probleme što je dovelo do odlaska većeg broja radijski iskusnih djelatnika, te je Radio ostao na svega 5 uposlenih i troje honorarnih suradnika koji u teškim egzistencijalnim uvjetima rada pokrivaju dvanaestosatni program. Uz pomoć Grada i Belja radio se stabilizirao, vratili su se stari djelatnici Mirela Jurković i Vlado Omazić.

Na desetu godišnjicu osnutka, 16. veljače 2002. godine Radio Baranja se preselio na Trg slobode u središte grada odakle i danas emitira program, a 2006. godine je pristigla i nova mlada snaga Jelena Blašković Đurđević.

radio baranja

Današnja programska shema sadrži redovite Vijesti, emisije Servis info i Info box koje brzo i pravovremeno informiraju slušatelja o situacijama koje izravno utječu na kvalitetu njihovog života. Vrlo važna uloga koju Radio Baranja s posebnom pozornošću izvršava jest uloga posrednika između lokalne samouprave i građanja/slušatelja zauzimajući tako poziciju javnog servisa. Ogleda se to i kroz emisije Brifing, Tjednik i novu emisiju Otvoreni grad u kojima su gosti isključivo čelnici općinskih i gradske vlasti, predstavnici važnih institucija i ustanova s područja grada Belog Manastira, kao i udruga, društava, poduzetničkih organizacija i dr. Od posebnog značaja je i emisija pod nazivom Gazda u dvorištu koja se bavi poljoprivrednim temama, a s obzirom da na području Belog Manastira žive pripadnici 22 manjine koliko ih živi i na području Republike Hrvatske, dio programa kroz emisiju Baranjske manjine posvećujemo njima. Sve novosti iz kulture sadržane su u emisiji Kulturni vodič, a jezične savjete donosi Svašta pomalo o jeziku. Emisija o zdravlju pod nazivom Neprocjenjiva vrijednost prati također aktualnosti s područja zdravstva ali se bavi i alternativnim metodama po principu sprječavanja zdravstvenih tegoba umijesti isključivog liječenja već nastalih. Program Radio Baranje obiluje različitim zabavnim emisijama. Neke od njih su kontakt emisije tamburaške, domaće i strane top liste – Kad me lupi tambura, Domaćih 15 i Top 15. Važan dio programa Radio Baranje su obrazovne i kulturne emisije. Emisija Govor moga kraja koja je iznimno dobro prihvaćena kod slušatelja, ne samo što obrazuje o različitosti govora na području Baranje, već čuva od zaborava mnoštvo neponovljivih priča i sjećanja, zatim emisija Tamburaški divani koja približava tamburašku glazbu našim slušateljima uz dopunu sadržaja s tonskim prilozima i reportažama o radu brojnih kulturno-umjetničkih društava i udruga, festivalima tamburaške glazbe. Ljubitelji sporta također nisu zanemareni u programu Radio Baranje. Jednom tjedno u Sportskoj emisiji priliku dajemo baranjskim sportašima koji predstavljaju svoja postignuća, rad sportskih udruga i klubova. Nove teme ekoligije, očuvanja prirode i zaštite okoliša zastupljene su u emisiji Priroda i Društvo i Zelena četvrt u suradnji s Baranjskom čistoćom.  Program Radio Baranje može se u cijelom svijetu pratiti uživo putem live audio streaminga.

Uredništvo Radio Baranje
Zlata Maršić/Jelena Blašković Đurđević