24. rođendan Radio Baranje

U jeku granatiranja Osijeka, 16. veljače 1992. godine u 16 sati iz podrumskih prostorija osječkog Donjega grada, s minimumom neophodne opreme, na 91,2 MHz započeo je s emitiranjem tada prognanički Hrvatski radio Baranja. Pokretanju programa prethodilo je nekoliko mjeseci muke oko nabave opreme kojom bi se pokrenuo program i nastavio kontinuitet radija Beli Manastir. Iza prve poruke u eteru Hrvatskog radija bio je glas Daria Jagarinca (na slici).

Priča o početku..

Tadašnju ekipu činili su, danas pokojni Ivan Maršić, zatim Mario Fuis i Zdenko Lozančić koji su do progonstva radili u Belom Manastiru. Svjedok početaka Radio Baranje je Zdenko Lozančić koji je jedini od spomenute četvorke i danas nakon dvadeset godina ostao na radiju. Do pokretanja programa u podrumu jedne obiteljske kuće na Vijencu Vlahe Bukovca u Donjem gradu, Lozančić i Fuis prošli su pravu dramu jer su u vrijeme okupacije veći dio opreme radija Beli Manastir odnijeli i ostavili „gole zidove“. Tim su činom onemogućili okupatore u promidžbi velikosrpske agresije čitava slijedeća tri ratna mjeseca. Kako svjedoci navode, agresor je bio prisiljen preostalo stanovništvo Belog Manastira informirati (dezinformirati) megafonom vozeći se automobilom po gradu. Pri izvlačenju radijske opreme, Mario Fuis i Zdenko Lozančić automobilom su se kretali sporednim i prašnjavim putovima Baranje, znanim samo lokalnom stanovništvu. Sasvim slučajno tada sreću čelne ljude baranjskog HDZ-a Marka Kvesića i Josipa Kompanovića koji su se također iz sigurnosnih razloga kretali istim putem. Izlaz iz trenutne situacije vidjeli su u pokretanju program iz Topolja jer bi pokretanje programa iz Osijeka, što je bila namjera, loše utjecalo na moral Baranjaca s obzirom da u to vrijeme Baranja nije bila okupirana u cijelosti. Opremu su smjestili u obiteljsku kuću Zlatka Markovića, tadašnjeg tajnika Crvenog križa i planirali privremeno pokrenuti program. Ono što je jedino nedostajalo bila je antena. Mario Fuis i Zdenko Lozančić vraćaju se u Beli Manastir po antenu, Mario biva uhvaćen no spletom okolnosti uspijeva pobjeći. Sve to događalo se na sam dan pada Belog Manastira, kada iz vojarne u centar grada pristiže kolona tenkova i transportera. Obojica su uspjeli izvući živu glavu bježeći kroz polja preko granice u susjednu Mađarsku, a zatim i u Osijek. Tada započinje priča oko stvaranja prognaničkog radija.

Radio Baranja u Osijeku..

Nakon pokretanja programa, koji je prvenstveno bio namijenjen informiranju prognanih Baranjaca smještenih u Osijeku i okolici, počelo je ekipiranje opremom i kadrovima. Za prvog direktora imenovan je prof. Branko Jalšovec, Ivan Maršić imenovan je za zamjenika, a Milenko Jalšovec bio je zadužen za marketing. Novinarskom i voditeljskom poslu kojeg su obavljali Dario Jagarinec, Siniša Marinković i Andrea Hunjadi priključile su se i dvije kolegice, Sani Ljubičić i Ljiljana Vrpoljac, sa zagrebačkog Radija 101. Ubrzo zbog povećanja satnice rada, ekipa raste pa se Radiju pridružuju Tatjana Štimac, Gabriela Nađ, Zlata Maršić, Siniša Frank, Saša Alilović, Lidija Šumiga i kao glavni urednik prof. Anto Bandov. Važno je istaknuti kako su Baranjci prvi u Hrvatskoj u kojoj je tada naveliko bjesnio rat i jedna trećina teritorije bila okupirana, osnovali radio u progonstvu. Najveći udarac već vrlo slušanoj radiopostaji bilo je teško ranjavanje Ivana Maršića 4. svibnja 1992. Tijekom obavljanja terenskog novinarskog zadatka teško je ranjen gelerom minobacačke granate. Nakon mjesec dana, 9. lipnja umire od zadobivenih rana. Njegovo ime jedno je od četrnaest imena zapisanih na spomen ploči hrvatskim novinarima i tehničarima poginulim u Domovinskom ratu koja se danas nalazi na Novinarskom domu u Zagrebu.

{galerija}Radio/stare{/galerija}

Hrvatski radio Baranja tijekom 1992. godine postaje glavna medijska uzdanica dvadesetak tisuća prognanih Baranjaca, a posebno vojnika 135. baranjska brigade i baranjske policije koji su držali sjevernu crtu obrane grada Osijeka. Svaka informacija iz okupirane Baranje bila je dragocjena. Novinari Radio Baranje dočekivali su protjerane Hrvate kako bi iz prve ruke doznali i slušateljima prenijeli muke preostalog nesrpskog stanovništva u Baranji. Jedna od najzanimljivijih emisija bila je „Oba su pala“ koja je u večernjim satima dala mogućnost prenošenja poruka među prognanim Baranjcima. Tijekom 1992. godine kroz program Radio Baranje prošle su sve značajnije osobe političkog, vojnog i civilnog života Osijeka i Baranje. S prvim danima 1993. godine HRB seli se u samo središte Osijeka, na Trg Lava Mirskog (iza Supera), a za direktora dolazi Karolj Janoši, te Vlasta Šeremešić – Pejić koja postaje glavna i odgovorna urednica programa. Radio tada dobiva niz mladih kadrova i pokreće cjelodnevni program (od 6 do 24 sata) na tri frekvencije – prvoj 91,2MHz, te na 104,4 MHz (Papuk) i 88,0MHz (Donji Miholjac). Zahvaljujući vlastitim sredstvima puno se ulagalo u opremu i Radio Baranja postaje najslušanija radijska postaja na širem osječkom području. Kroz prognaničke godine kroz postaju je prošlo tridesetak ljudi, a informativni program pratio je sve što se događalo vezano za povratak.


R
adio Baranja u Belom Manastiru..

Prava prekretnica nastaje nakon završetka procesa mirne reintegracije. Radio se konačno vraća u svoje matično sjedište, grad Beli Manastir. Dogodilo se to 30. svibnja 1998. godine na tadašnji Dan državnosti. U listopadu 1998. za direktoricu je izabrana Zlata Maršić koja i danas vrijedno obavlja tu funkciju. Povratkom u bivše okupirano područje, promjenom frekvencije kao i stalnim ometanjem Radio Tuzle(koji se protivno međunarodnim konvencijama o radijskoj difuziji emitirao deset puta jačom snagom od HRB-a) radio gubi veliki broja komitenata iz Osijeka. Nepostojanjem bilo kakvog marketinškog tržišta u to vrijeme na područje Baranje, Radio zapada u teške financijske probleme što je dovelo do odlaska većeg broja radijski iskusnih djelatnika, te je Radio ostao na svega 5 uposlenih i troje honorarnih suradnika koji u teškim egzistencijalnim uvjetima rada pokrivaju dvanaestosatni program. Uz pomoć Grada i Belja radio se stabilizirao, vratili su se stari djelatnici Mirela Jurković (2001.g) i Vlado Omazić (2004.g), a pristigla je i nova mlada snaga Jelena Blašković (2006.g). Na desetu godišnjicu, 16. veljače 2002. godine radio se preselio na Trg slobode u središte grada odakle i danas emitira program.

Prema najnovijem istraživanju slušanosti radijskih postaja provedenog od strane Defacto agencije iz Zagreba, Radio Baranja u Osječko-baranjskoj županiji ima preko 50 tisuća stalnih slušatelja dnevno, malo manje od velikih radijskih postaja sa županijskom i nacionalnom koncesijom i s pet puta snažnijim odašiljačem. Prosječan tjedni doseg porastao je unazad nekoliko godina i sada iznosi više od 74 tisuće slušatelja. Istraživanje je provedeno na različitim ciljanim skupinama za sve dane u tjednu i smjestilo je Radio Baranju na 4. mjesto slušanosti radijskih postaja na području Osječko-baranjske županije, a u gradu Belom Manastiru Radio Baranje i dalje je na 1. mjestu. Program Radio Baranje može se u cijelom svijetu pratiti uživo putem live audio streaminga.

Djelatnici Radio Baranje zahvaljuju slušateljima na vjernosti i povjerenju..